divendres, 30 de gener del 2009

El millor regal, les teves paraules

Ja teniu vint-i-tants! No semblen molts... Si els multipliqueu per tres-cents seixanta-cinc dies, DÉU són prop de nou mil! Nou mil albes, que es diu aviat però que són moltes, hi ha millor motiu per a una celebració? Celebreu-ho, robeu-li-ho al temps, guardeu-ho en la memòria, recordeu-ho, quants recordeu? Els records són companys de viatge, sense ells estem sols.

He llegit "Estels en el Cel" i "Mil soles espléndidos", són el regal que vaig a manar-vos, volia cercionar-me que eren un bon regal, aquest any el recordareu com l'aniversari que us vaig regalar aquests llibres. En alguns fragments no he pogut contenir les llàgrimes, són històries d'Afganistan, de persones assolades per la guerra; com pot ser un bon regal alguna cosa tan trista, no ho sé, si ho sé, millor serà que el llegiu.

Amir (Estels en el cel) comprèn que les mentides són la causa de la guerra, d'aquesta ha de sortir fugint de Kabul i per elles regressa, arriscant la seva vida, per a salvar al fill de l'amic al que havia traït, per a salvar-se a sí mateix, per a trobar-se amb la veritat que li havien negat i ja no desitjava saber, per a redimir-se i no ser còmplice mai més de les mentides. Laila (Mil sols esplèndids) és intel•ligent, les seves amigues saben que arribarà a ser algú en la vida, però la guerra primer la separa de Tariq a qui estima amb bogeria, després li arrabassa els seus pares i cau en mans d'un energumen amb el qual no té més opció que casar-se. Mariam, la primera esposa d'aquest, és filla il•legítima d'un comerciant d'Herat que la casa quan encara era una nena per a desfer-se d'ella i salvar la seva reputació. Les dues inicien una relació tan profunda com la d'una mare i una filla, una relació veritable que és mes forta que la gran mentida.

Una cosa més abans d'acomiadar-me, www.zeitgeistmovie.com, no us ho perdeu perquè val la pena, es pot descarregar i és gratis, així ho podreu guardar i veure'l amb tranquil•litat ja que dura més de dues hores. Zeitgeist és originalment una expressió de l'Alemany que significa "l'esperit (Geist) del temps (Zeit)". Denota el clima intel•lectual i cultural d'una era.

Felicitats.