dimarts, 25 de desembre del 2007

Bon solstici d'hivern

Ahir mentre passejava amb tota normalitat pel poble després de mesos sense fer-ho anava repetint a tothom: Bon solstici d'hivern, uns es quedaven estranyats, d'altres feien un somrís de complicitat i la resta anaven tant bufats com per a entendre un bon nadal xD

Com tots sabeu, quan l'Església va començar a tenir la supremacia a Europa i va començar a establir-se com un poder fàctic es va implicar de ple en un redisseny consciençut del llavors calendari de festes, totes elles de caire pagà. Així doncs, va ubicar el naixement de Jesús, la nativitat que solem dir, al 25 de desembre superposant aquesta celebració a antigues tradicions paganes d'origen persa adoptat posteriorment per l'Imperi Romà, se celebrava el naixement del sol (Mitra, déu persa del sol) ja que començava a allargar el dia.

D'altres exemples els trobem al solstici d'estiu que ha arribat fins a nosaltres en forma de Sant Joan, però que deixant de banda els afegits de l'Església segueix conservant moltes tradicions paganes com són les fogueres; o el dia de Tot Sants que correspon a una antiga festa celta anomenada Samhain i que era el dia en què s'obrien les portes del món subterrani i els esperits i bruixots romanien entre un món i l'altre.

Per això quan reflexione més enllà del que seria un dia per reunir-nos amb la família i passar un bon moment, no li trobe més sentit que aquest, és nadal com podria ser un altre dia. Això no obstant, entenc que hi ha força persones que ho viuen més enllà del meu punt de vista. No m'agrada gens aquestes dates per la hipocresia que les envolta i el consumisme exacerbat de què s'ha de fer gala, ha caigut en desembre aquestes festes doncs gaudim del descans , passem-les amb la família, els amics i les persones que estimem i deixem de banda tot aquest circ de xics i xiques perfectes amb vestits i perfums cars. Com deien els SA: todo sea porque es navidad y hay que aparentar.