divendres, 4 de gener del 2008

El nostre pont vell, el seu pont de ferralla

L'altre dia vaig rebre un correu-e del Manu avisant-me que s'anava a fer un número especial del Pedregar, la revista trimestral de la Colla Ecologista el Campanà. Aquest número especial porta pendent ja molts mesos ja que la idea era fer un monogràfic sobre el Pont Vell, sobre la destrucció del Pont Vell.

El Pont Vell era una construcció que donava nom al barri del pont, havia estat recobert d'una capa de ciment però mantenia la seua forma originaria, n'hi ha pintures del segle XV que ja ens el mostraven com un accés al també desaparegut Castell de Crevillent, i és que, a poc a poc, perdem els trets característics de la nostra història en favor d'una relativa i més que discutible modernitat, un progrés poc sostenible i urbanitzador. Ja no parem l'orella a escoltar allò que ens conten els nostres avis, tampoc ho fem per escoltar allò que ens poden transmetre aquests pedaços del nostre passat. Tot més ràpid i més lluent, enlluernem-nos amb el nostre progrés, assentim tots alhora contemplant com perdem allò que vam ser: fora Algepsà, violació dels Pontets, abandonament del sistema de Qanats d'origen romà i àrab, urbanització de la Rambla, menysteniment de la fàbrica de les persianes, fora Castell i els seus sellers que s'empraren per fer cases i marges, soterrament de la casa àrab de Sant Francesc, enderroc passiu de l'ermita de Sant Gaietà, desaparició inexorable de l'antiga muralla que envoltada el poble, abandonament del jaciment de la Penya Negra, el Poblat Iber i un llarg i inacabable etcètera.

Per això, anime tothom a participar-hi en aquest especial enviant els seus records, poemes, escrits, fotos a l'adreça de la Colla, no fa falta que siguen únicament del Pont Vell, ja sabem que la nostra història està infestada de situacions similars.

+info: El pont vell (enllaç de l'emule)